Anugerah / VOTY / Pameran Motor

Volvo C40 Recharge Pure Electric \\ SUV Elektrik Terbaik VOTY 2023

SUV Elektrik yang Menyerlah dengan Pengisian Semula Cepat dan Kinerja Impresif

Electric SUV Of The Year VOTY 2023

Tahun ini, anugerah SUV Elektrik Terbaik VOTY jatuh kepada Volvo C40 Recharge Pure Electric. Ia bukanlah pilihan yang mudah, tetapi kemampuannya yang istimewa tidak dapat dipandang sebelah mata.

Tahun 2023 melihat banyak kategori baharu untuk memenuhi pelbagai kereta elektrik yang membanjiri pasaran. Pemerintah Malaysia telah memberikan insentif yang besar untuk kereta elektrik, termasuk pengecualian cukai dan rebat cukai. Kategori SUV Elektrik ini mengambil potongan yang popular dari pasaran yang akan menjadi lebih popular apabila setiap jenama premium mempunyai model yang siap untuk dilancarkan.

Satu pengeluar telah mengambil inisiatif dengan membawa bukan satu, tetapi DUA SUV elektrik untuk perakitan tempatan, dan itu adalah Volvo Car Malaysia. Daripada dua penyerang mereka, kami memilih C40 Recharge Pure Electric sebagai SUV Elektrik tahun ini. Walaupun berkongsi banyak komponen inti dengan XC40 Recharge Pure Electric, C40 direka dari bawah ke atas untuk menjadi kenderaan elektrik bateri sepenuhnya.

Volvo Car Malaysia juga mengambil langkah berani dengan menjadikan C40 hanya tersedia untuk pembelian secara online – yang pertama untuk mana-mana pengeluar di Malaysia. C40 datang dengan jaminan kenderaan 5 tahun, jaminan bateri 8 tahun/160,000km, serta pelbagai manfaat pelanggan lain untuk menambah nilai pembelian.

Volvo C40 Recharge Pure Electric mempunyai output 408hp dan tork 660Nm yang disampaikan melalui semua empat roda untuk masa 0-100km/j hanya 4.7 saat. Ia mempunyai julat 450km dengan satu cas penuh. Pengisian Cepat DC 150kW membolehkannya memulihkan sehingga 80% daripada keadaan cas dalam 28 minit. Sungguh salah satu entri SUV elektrik yang lebih mengesankan untuk tahun 2023.

Mengenai Anugerah Kereta Tahunan Allianz DSF.my (VOTY), ini adalah acara anugerah kereta pertama dan satu-satunya di Malaysia yang tidak memberikan anugerah berbayar dan tidak mengenakan sebarang bayaran kepada pemenang atau jenama yang menyertai. Pemenang dibenarkan menggunakan logo acara VOTY secara percuma dalam semua bahan pemasaran mereka. Peserta acara bahkan tidak dikenakan bayaran untuk tempat duduk mereka di acara penganugerahan. Semua pengeluar kereta yang beroperasi di Malaysia dijemput untuk menyertai tanpa sebarang bayaran. Yang perlu mereka lakukan adalah membenarkan hakim kami memandu uji kenderaan mereka yang layak.

Kenderaan yang dicalonkan mesti telah dilancarkan di Malaysia dalam 12 bulan terakhir dan tidak boleh dicalonkan jika hanya facelift minor (kit badan, stiker, peningkatan roda, dll). Semua penilaian adalah bebas dan dilakukan melalui undian sebelum pemenang dipilih. Pengeluar kereta tidak diberitahu jika mereka menang atau tidak sebelum acara tersebut.

Jadi, bersedia untuk mengalami pengembaraan yang berbeza dalam bidang automotif? Mari kita sama-sama merasai keasyikan memandu Volvo C40 Recharge Pure Electric ini, SUV Elektrik Terbaik VOTY 2023!

Previous post

Jaguar I-Pace EV400 \\ Kereta Prestasi Elektrik Terbaik VOTY 2023

Next post

Mercedes-Benz EQE 350+ \\ Sedan Mewah Elektrik Tahunan Terbaik VOTY 2023

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *