Uncategorized

Ada Atau Tidak Insuran Banjir – Anda Boleh Tuntut Bantuan!!!

Bank Negara Malaysia (BNM) melalui Facebook telah mengumumkan bantuan banjir daripada industri insurans dan takaful.

Bantuan Insurans Am dan Motor daripada PIAM

Persatuan Insuran Am Malaysia (PIAM) akan menderma RM2.43 juta ke arah penubuhan Tabung Bantuan Banjir @ Dis 2021 sebagai inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat. Ini pada mulanya akan ke arah menyediakan subsidi sekali sahaja untuk perkhidmatan pembersihan kereta (sehingga RM500) dan motosikal (sehingga RM100). Tiada bantuan akan ditawarkan untuk pembaikan kenderaan berkaitan banjir pada masa ini.

Tabung Bantuan Banjir RM2.43 juta itu akan ditutup apabila jumlah itu habis. PIAM mengalu-alukan sumbangan daripada pihak atau industri lain terhadap Tabung Bantuan Banjir ini untuk melanjutkannya.

Selain itu, PIAM akan mempercepatkan penyelesaian tuntutan, menyediakan langkah pelepasan khas tambahan, dan menyediakan bantuan ad hoc ex-gratia (bergantung kepada penanggung insurans am individu).

Untuk membuat tuntutan, anda perlu mengemukakan bukti kerosakan akibat banjir pada kenderaan anda dan bukti perlindungan insurans terdahulu. Polisi kenderaan bermotor dengan atau tanpa perlindungan banjir akan layak selagi kenderaan kali terakhir diinsuranskan pada 1 Jun 2021. Butiran lanjut tentang cara pemandu yang terjejas boleh membuat tuntutan terhadap inisiatif CSR ini akan diumumkan tidak lama lagi, buat masa ini, hanya ambil perhatian keperluan berkaitan dengan kelayakan dan mengumpul bukti dokumentari/bergambar.

Bantuan Life Insurance Association of Malaysia (LIAM) dan Malaysian Takaful Association (MTA)

Kedua-dua persatuan ini akan menangani ribuan keluarga yang telah kehilangan tempat tinggal akibat banjir teruk dan menghadapi masalah membayar premium/caruman tepat pada masanya. Untuk tujuan ini, mereka akan memberikan masa tambahan selama beberapa bulan untuk pembayaran premium/caruman, menstruktur semula mod pembayaran premium/caruman daripada tahunan kepada bulanan, dan melanjutkan tempoh tangguh daripada sekitar 30 hari kepada tempoh masa yang lebih lama.

Di samping itu, mereka akan mengurangkan atau mengetepikan caj faedah untuk pinjaman polisi/sijil dan polisi/sijil di bawah pilihan Pinjaman Premium Automatik. Akhir sekali, mereka mengetepikan kos percetakan untuk polisi insurans/sijil takaful/penggantian kad perubatan.

Berikut ialah butiran untuk berhubungan dengan semua syarikat Insuran Nyawa dan Takaful yang berkaitan.

Previous post

Banjir: GoCar Tawar Diskaun Alat Ganti, Kereta Percuma

Next post

Adakah Malaysia Akan Mendapat EV Bawah Harga RM99,900?

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

1 Comment

 1. Mokhtar bin samsudin
  01/01/2022 at 4:22 pm — Reply

  mokhtarsamsudin@gmail.com
  Alamat no.22C taman damai batu 18
  43100 hulu Langat. Selangor
  Kerosakan banjir
  1.proton bezza
  1.proton Perdana
  1 msikal gtr 1400
  1 motosikal rr 150
  1.motorsikal Honda

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *