Trak Pikap, Van, MPV, Bas & Lori

SuperNice Terima Scania Yang Lengkap Dengan ADAS

SuperNice Express (SuperNice), jenama di bawah Kumpulan Unimax menerima koc Scania peneraju industri terkemuka dengan Advanced Driver Assistance System (ADAS) di Malaysia. Roy Chew, Pengerusi Kumpulan Unimax menerima kunci kepada dua unit koc Scania K360IB4x2 dengan ADAS daripada Heba El Tarifi, Pengarah Urusan, Scania Asia Tenggara. Majlis menandatangani MoU turut diadakan untuk tempahan 10 unit lagi, terdiri daripada enam koc dua dek dan empat koc satu dek juga dengan ADAS. Peristiwa bersejarah ini disaksikan oleh Profesor Dr Wong Shaw Voon, Pengerusi Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Robert Lejon, Timbalan Ketua Misi, Kedutaan Sweden, Joshua Tan, Pengarah Urusan Kumpulan Unimax, K.C. Voo, Pengurus Perniagaan Negara Shell Commercial Fuels dan Loo Kian Keong, Pengarah Terus Maju Service Sdn Bhd.

“Ciri-ciri ADAS akan memberikan yang terbaik daripada koc Scania dari segi keselamatan dan keselesaan untuk penumpang dan pemandu, di samping faedah kecekapan bahan api yang sudah terkenal untuk operasi bas ekspres dan pengurangan pelepasan CO2. Oleh itu, keuntungan akan dicapai untuk perniagaan saya,” kata Roy Chew.

Ciri-ciri Keselamatan ADAS standard termasuk Electronic Braking System  (EBS), Anti-Lock Braking System (ABS) dan Retarder. Pilihan keselamatan yang dipertingkatkan lagi seperti Electronic Stability Programme (ESP), Lane Departure Warning (LDW) dan Advanced Emergency Braking (AEB) baharu, sistem yang menggunakan kamera dan radar untuk mengelakkan perlanggaran dengan kenderaan di hadapan melalui brek automatik, juga telah ditambah. AEB berteknologi maju adalah yang pertama digunakan dalam koc di Malaysia dan akan mengangkat SuperNice ke platform keselamatan tertinggi.

“Scania dengan teknologi ADAS adalah salah satu daripada banyak aspek memerlukan industri pengangkutan terus bergerak ke hadapan untuk mengurangkan jumlah kemalangan jalan raya di Malaysia. Saya percaya pendirian SuperNice ini akan menggalakkan pengusaha bas ekspres lain untuk turut Bersama dalam usaha ini,” kata Profesor Dr Wong.

Scania-Coaches-ADAS-SuperNice-CS5_0574

Koc Scania ini juga termasuk kontrak Repair & Maintenance. Ini adalah untuk memastikan bahawa masa beroperasi maksimum tercapai dan ADAS SuperNice diselenggara oleh Scania untuk memastikan standard keselamatan tertinggi secara konsisten. Perjanjian Sewa Beli Scania daripada Scania Credit Malaysia menyokong SuperNice dengan kos yang boleh diramal sepanjang keseluruhan kitaran hayat koc. Fleet Management System  Control 10 percuma, di atas koc ini akan membantu SuperNice mengurangkan penggunaan bahan api dan pelepasan CO2 melalui kuasa analisis data.

“Saya gembira SuperNice memutuskan untuk menggunakan standard keselamatan yang lebih tinggi dengan ADAS. Saya juga yakin operasi mereka akan menikmati keuntungan terbaik melalui penyelesaian menyeluruh daripada Scania,” kata Heba.

Previous post

Pemandu Mabuk Langgar Dua Beradik - Kakak Maut Dan Adik Parah

Next post

Royal Enfield - Pilihan Utama Untuk Upgrade Motosikal Kecil Anda

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *