Motosikal / Skuter / Roda

Kelahiran Semula Modenas Ninja ZX-25R SE di Malaysia

Satu Perjalanan Tiga Tahun! ZX-25R SE – Prestasi Hebat dalam Mesin 250cc: Dedikasi Modenas dan Komitmen Kawasaki di Pasaran Malaysia.

Modenas Ninja ZX-25R SE: Pengiktirafan Hasrat dan Prestasi

Pada Julai tahun lalu, industri motorsikal Malaysia menyaksikan kelahiran semula Ninja Malaysia. Peristiwa itu merupakan tonggak bersejarah untuk MODENAS. Penambahan baru ini ke dalam keluarga MODENAS diterima dengan kegembiraan, terutamanya dengan sokongan kuat dari KAWASAKI sebagai rakan teknologi dan pemegang saham.

Kawasaki-MODENAS-NINJA-ZX-25R-IMG_8840-Large

Pasca kelahiran semula Ninja Malaysia, MODENAS telah memperkukuhkan tawaran mereka dengan pengenalan model berenjin besar di bawah jenama KAWASAKI – seperti ZX10R, Versys 1000 SE, Z900RS, dan Ninja 1000 SX. Tahun 2023 sendiri menandakan perluasan model dengan tambahan Modenas Vulcan S, serta siri 650 termasuk Ninja 650, Z650, dan Versys 650. Baru-baru ini, Modenas Versys X250 juga telah dibawa ke pasaran.

Namun, kemunculan terbaru di pasaran yang diperkenalkan semalam, ZX25R SE, membawa makna yang lebih mendalam dalam evolusi MODENAS. Dengan harga RM33,900 sebelum insurans dan cukai jalan, ZX-25R SE dikuasakan oleh enjin 4-silinder sejajar 250cc, yang menjadikannya kejutan berkuasa di pasaran.

Motorsikal baharu ini adalah lambang ketepatan, kuasa, dan prestasi – nilai-nilai yang selama ini dikaitkan dengan KAWASAKI dan kini dengan MODENAS. Motorsikal tersebut menggambarkan kerja keras dan dedikasi pasukan MODENAS dalam pelancarannya.

Gohed Gostan ingin mengakui kepentingan media dalam memaparkan dan menceritakan perjalanan Modenas ZX-25R SE kepada awam.

Sebagai tambahan, terima kasih juga patut diberikan kepada MITI, Matrade, MOF, MARII, MIDA, dan KASTAM, yang memberi sokongan tidak berbelah bagi, memastikan kerjasama ini dengan KAWASAKI menjadi kenyataan.

Terus Terang

Merenung tiga tahun ke belakang, perjalanan ini mengingatkan banyak pihak tentang dedikasi yang diperlukan untuk membawa ZX-25R ke Malaysia. Setelah BALIUS-II 250cc 4-silinder dihentikan pada 2007, Kawasaki memperkenalkan Ninja 250R 2-silinder pada 2008. Namun, Kawasaki melihat peluang untuk motorsikal 250cc empat silinder berprestasi tinggi.

Mr. Yamamoto, ketua pembangunan ZX-25R, berkongsi pandangannya tentang model ini yang dicipta untuk pengalaman berkendara yang ekstrem. Mesin 250cc sejajar 4-silinder ini adalah satu pencapaian teknologi, dengan kemampuan untuk memutar hingga 17,000 rpm.

Selepas pelancaran global ZX-25R, cabaran besar adalah untuk memasarkannya di Malaysia sebagai model CKD. Melalui rundingan yang berterusan, MODENAS berjaya menjadi syarikat pertama di luar jaringan global Kawasaki yang memulakan perakitan CKD bagi model ZX-25R.

Melalui kerjasama dengan Kawasaki dan pendirian barisan pengeluaran di kilang Gurun, banyak rintangan telah diatasi. Dan kini, ZX-25R dengan rasminya melangkah ke tanah air.

Jadi, marilah kita menyambut kedatangan ini, menikmati pengalaman menunggang motosikal, dan mencipta kenangan bersama dengan Modenas Ninja ZX-25R SE yang baharu.

Previous post

Volvo EX30: SUV Elektrik Kecil ini Kini di Thailand

Next post

Allianz Malaysia Lancar Produk Insurans Rahmah Terbaru

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *