Kemalangan / Malapetaka / Recall

Tunda 1393 Kenderaan Banjir Hanya 68 Ada Perlindungan Bencana

Hanya 68 daripada 1393 kenderaan yang ditunda Allianz Malaysia selepas banjir tahun lalu ada insuran tambahan perlindungan bencana.

Pada Oktober 2021, Met Malaysia memberi amaran bahawa hujan lebat yang luar biasa mendatang antara November 2021 dan Januari 2022. Amaran ini kemudiannya diikuti dengan kenyataan akhbar daripada Zurich Malaysia yang menyatakan bahawa hampir 60% pemilik kereta Malaysia tidak mempunyai perlindungan insurans khas bencana. Ramai yang tidak mengendahkan amaran ini.

Pembekal insurans kereta no.1 Malaysia, Allianz General Insurance (Malaysia) berkata bagi pangkalan pelanggan mereka, bilangan pemilik kereta tanpa perlindungan insurans bencana khas adalah hampir 11%. Dan selepas banjir besar bulan lalu di Lembah Klang, mereka mendapati hanya 68 daripada 1393 kenderaan yang mereka tunda akibat banjir telah dilindungi untuk kerosakan banjir.

Ketua Tuntutan Syarikat Insurans Am Allianz (Malaysia) Berhad, Damian Williams, berkata: “Insurans berfungsi sebagai salah satu penyama masyarakat yang hebat. Jadi, orang ramai mesti mengambil kesempatan daripada perlindungan yang disediakan untuk mereka, dan yang lebih penting, mereka mesti menjadikan polisi insurans mereka berfungsi untuk mereka”.

Bagi mereka yang terjejas akibat banjir baru-baru ini tanpa sebarang bentuk perlindungan, PIAM dan LIAM telah menyediakan pakej bantuan insurans khas yang kecil yang boleh membantu anda bangkit semula. Semak butiran di sini.

“Insurans harus dilihat sebagai pelaburan terhadap aset anda; perkara yang paling penting kepada anda, iaitu kesihatan anda, rumah anda dan kenderaan anda. Malangnya, bagi kebanyakan rakyat Malaysia, ia hampir selalu bermuara kepada wang dan ringgit. Ramai yang sering cuba menjimatkan wang dengan memilih polisi insurans yang lebih murah, menghapuskan faedah pilihan untuk perlindungan tertentu seperti cermin depan atau bencana khas (untuk insurans motor) dan kandungan rumah (untuk insurans kebakaran). Ini juga bermakna kehilangan perlindungan yang anda layak terima apabila ia paling penting,” tambah Damian.

Berikut ialah siaran media Allianz dengan lebih maklumat.

MEDIA RELEASE

When it comes to protection, never leave anything to chance.

The recent devastating floods caught many Malaysians off guard, and thousands were forced from their homes, with many left wondering if they had adequate insurance to cover their losses. The severity of the situation is further exacerbated as many flood victims were suffering from financial losses as they did not purchase flood cover which is an optional cover under the standard fire and motor policies or certificates.

In 2021, only 11 percent of Allianz motor customers chose to add on special perils cover as part of the motor comprehensive cover. Meanwhile, as at 29 December 2021, Allianz General provided towing assistance to 1,393 customers whose vehicles were affected by the recent floods. Only 68 vehicles had valid flood peril cover on their Motor policies.  At the same time, the Company also saw 568 claims registered by individual policyholders (such as
Smart Home Cover) as well as 426 claims registered by commercial policyholders.

To learn more about Allianz Malaysia’s motor and fire policies for your homes and business, visit allianz.com.my.

Previous post

Jualan Mitsubishi Motors Malaysia Naik 91% Pada 2021

Next post

Treler Pengangkut Dengan SUV Proton X50 Dan Proton X70 SUV Kemalangan

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *