Sukan

Afif Muncul Juara di Jasin

Cuaca hujan dan litar basah di Jasin, Melaka memberi kelebihan buat Ahmad Afif Amran untuk meraih kemenangan keduanya dalam saingan CP150 setelah menjuarai Pusingan 3 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS, di sini, hari ini.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Pelumba PETRONAS Sprinta Yamaha – CKJ Racing itu berjaya memintas pendahulu perlumbaan, Kasma Daniel Kasmayuddin (PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor) pada pusingan terakhir sekaligus muncul juara dan mengekalkan kedudukan sebagai pendahulu keseluruhan dengan mengumpul 70 mata selepas tiga pusingan kejuaraan.

CP150, Akid (13) Kasma (27) dan Afif (50) bersaing sengit

Peringkat awal perlumbaan menyaksikan Kasma yang berada di petak kedua bermula dengan baik untuk merampas kedudukan pertama daripada Hafiz Nor Azman yang bermula dari petak hadapan dan diekori rapat oleh Afif.

Meskipun cuba menjarakkan diri, Afif terus memberikan tekanan kepada Kasma sebelum berjaya memintas pada pusingan terakhir untuk menamatkan 20 pusingan perlumbaan dengan masa keseluruhan 16’24.720s.

Kasma yang terjatuh ketika Afif membuat percubaan untuk memintas bagaimanapun berjaya meneruskan perlumbaan untuk berada di kedudukan kedua dengan masa keseluruhan 16’34.308s manakala Mohd Hafiza Rofa dari pasukan ONEXOX TKKR Racing berjaya meraih podium pertamanya pada musim ini dengan menduduki tangga ketiga, 16’35.470s.

CP150 WINNER

“Saya tidak mahu terburu-buru untuk memintas Kasma. Saya hanya cuba untuk mengekori dan melihat kemampuan jentera saya disamping cuba memberikan tekanan kepada Kasma. Sebaik masuk ke pusingan terakhir, saya mencari ruang untuk memintas dan gembira kerana ianya berjaya. Terima kasih kepada seluruh pasukan yang telah bekerja keras minggu ini,” jelas Afif.

Gelaran naib juara membantu Kasma untuk terus kekal di tangga kedua keseluruhan dengan mengumpul 61 mata manakala Hafiz di tangga ketiga dengan 29 mata.

Dalam saingan CP115, Tengku Amirul Haffirudin terus mengukuhkan kedudukan selaku pendahulu keseluruhan dengan 75 mata maksimum setelah mencatat kemenangan ketiga berturut-turut dengan masa keseluruhan 13’16.134s.

CP115 Podium

Pelumba kelahiran Melaka, Hafizuddin Azahar menceriakan penyokong tuan rumah apabila muncul naib juara dengan masa 13’23.918s diikuti Shafiq Ezzariq (Hi-Rev Rapido SCK Honda Racing) ketiga dengan masa 13’30.490s.

Dalam saingan WIRA KBS, pelumba pengganti untuk pasukan SIC Junior Team AFB Tech, Izam Ikmal Izamli berjaya meraih gelaran juara selepas pertarungan sengit bersama dua pelumba, Fadlyshah Redzuan (Idemitsu Kozi Yam Honda Racing) dan rakan sepasukan, Danial Syahmi.

Izam yang bermula dari petak pertama menamatkan 12 pusingan perlumbaan dengan masa 10’56.281s manakala Danial kekal menerajui kedudukan keseluruhan dengan mengumpul 66 mata.

WIRA KBS PODIUM (1)

Pusingan 4 Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS akan berlangsung di Temerloh, Pahang pada 18 dan 19 Ogos.

Previous post

BMW Malaysia dan Regas Premium Sabah Buka Pusat 4S di Kota Kinabalu

Next post

Benelli Lancar Best-Shop di Selangor

Amirul Mukminin

Amirul Mukminin

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>