Autonomi

Baidu Apollo RT6 Semua-Elektrik Didedahkan Di China

Apollo RT6 Baidu akan membawa revolusi robotaxi autonomi di China tidak lama lagi.

Baidu, syarikat teknologi China yang setara dengan Google telah menunjukkan kereta autonomi yang berpotensi dalam prototaip sedia pengeluaran Apollo RT6. Apollo RT6 ialah kenderaan semua elektrik yang Baidu katakan akan mula beroperasi di China mulai 2023. Ia akan membuat penampilan sulungnya pada perkhidmatan panggilan tanpa pemandu Baidu yang dipanggil Apollo Go, yang boleh didapati di 10 bandar di seluruh China. Perkhidmatan ini telah berjalan selama 2 tahun yang lalu menggunakan perkakasan dan perisian yang dipasang semula pada kenderaan sedia ada.

Dengan Apollo RT6, Baidu mempunyai kenderaan dalaman mereka sendiri dengan sebanyak 8 penderia Lidar yang menyediakan data. Kereta ini juga mempunyai radar gelombang 6 milimeter, 12 radar ultrasonik dan 12 kamera. Penderia ini telah disepadukan dengan lancar ke dalam bumbung kaca panoramik. 1,200 TOP kuasa pengkomputeran memberikan kenderaan tahap 4 keupayaan pemanduan autonomi dan tanpa pemandu, stereng boleh ditanggalkan dan lebih banyak ruang boleh dikosongkan untuk ruang penumpang, mesin layan diri, konsol permainan dan banyak lagi.

Sistem ini mempunyai tujuh lapisan redundansi penuh sekiranya aspek tertentu gagal. Selain itu, lampu interaktif memberi isyarat kepada penumpang dan kereta lain di jalan raya apa yang sedang dilakukan oleh kereta itu.

Baidu juga merancang untuk menjual setiap satu pada harga 250,000 yuan, yang diterjemahkan kepada kira-kira RM165,000, yang agak murah dengan semua perkara yang dipertimbangkan.

Menurut Robin Li, Ketua Pegawai Eksekutif Baidu, pengurangan kos yang dibawa oleh Apollo RT6 akan mempercepatkan penggunaan kenderaan autonomi di China. Selain itu, dengan teksi autonomi, Baidu menjangkakan bahawa kos menaiki teksi akan dikurangkan separuh. Baidu mempunyai beberapa rancangan bercita-cita tinggi untuk Apollo RT6. Mereka akan bermula dengan 10,000 unit tahun depan dan merancang untuk membina kumpulan robotaxis tanpa pemandu itu sehingga 100,000 dan mereka mahu memberi perkhidmatan kepada 65 bandar menjelang 2025 dan 100 bandar menjelang 2030.

Ketua Pegawai Eksekutif Baidu mengatakan bahawa mereka boleh menggunakan puluhan ribu kenderaan ini di seluruh China. Ini kerana Apollo RT6 adalah 1/10th kos pesaingnya. Mereka juga mengatakan bahawa kenderaan autonomi mereka mempunyai tahap kemahiran yang sama seperti pemandu dengan pengalaman 20 tahun.

Previous post

Nissan Menaik Taraf Outlet Rawang Kepada Pusat 3S

Next post

Model Renault ZOE 2022 Sedang Diuji Di Malaysia

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *