Cerita Auto

Mini Berumur 60 Tahun Dan Tidak Nampak Sehari Lebih Tua Daripada 58 Tahun

2019 adalah ulang tahun ke 60 pelancaran ikon motor Inggeris ini. Mini. Apabila dilancarkan pada tahun 1959, pereka Mini, Alec Issigonis merevolusi industri automotif dengan merintis pengeluaran besar-besaran kereta pacuan roda hadapan. Fakta menarik, nama “Mini” tidak digunakan dari awal pengeluarannya. Dalam bahan pengiklanan awal nama “Minimus” digunakan. Pada masa itu, model Morris yang sudah terkenal adalah Minor (Morris Minor), yang merupakan bahasa Latin untuk “lebih kecil”. Oleh itu, untuk kereta yang lebih kecil, memutuskan untuk menggunakan singkatan untuk perkataan Latin “minimus”, yang bermaksud “terkecil”.

Kemudian pemilik pasukan Juara Dunia Formula 1, John Cooper, rakan Issigonis, segera menyaksikan pengendalian lincahnya sebagai peluang untuk mencipta kereta persaingan yang hebat dan, selepas membina prototaip, memujuk bos BMC untuk menghasilkannya. Ia dilancarkan pada tahun 1961, mula memenangi perlumbaan dan rali serta-merta, dan menjadi kool harus mempunyai kereta tahun 1960-an, menjual dalam jumlah yang jauh lebih besar daripada apa yang dijangkakan.

Semasa 1960-an, populariti Mini kompak membawa kepada identiti tersendiri, dengan Mark II Mini menambah gril baru di bahagian akhir dekad ini.

Spesifikasi Mini Cooper 1961

Ejine: 1071cc 4IL OHV

Kuasa: 70bhp@6000rpm

Tork: 62lb.ft@4500rpm

Kelajuan Tertinggi: 95mph

0-60mph: 12.9 saatr

Pengeluaran: 45,629 (Cooper S, 1963-1971)

Mini Cooper dimodelkan sebagai versi khas Mini generasi pertama, dengan John Cooper dari Cooper Car Company mengiktiraf potensi untuk membuat versi motorsports kereta yang sama. Ini dilancarkan sebagai Mini Cooper dan Mini Cooper S pada tahun 1961 dan 1963. Kereta ini menampilkan enjin 848cc untuk Cooper, dan 1071cc untuk Type S.  Tarikan ikon Cooper S sebagai versi sportif Mini digariskan dengan kejayaannya di Rali Monte Carlo pada tahun 1964, 1965 dan 1967, serta penampilannya dalam filem British The Italian Job 1967, di mana Mini dan Mini Cooper bermain peranan penting dalam rompakkan bank.

Masa depan Mini Cooper agak tidak menentu menjelang 1970-an dan 1980-an kerana lesen untuk jenama itu dijual kepada syarikat-syarikat Sepanyol dan Itali. Walaupun model-model baru direka bentuk dan dikeluarkan, kebanyakannya terus menggunakan reka bentuk Cooper dan Cooper S yang asal, menjadi lebih kepada novelty daripada perkembangan.

Menjelang tahun 1990-an, Kumpulan Rover, yang memiliki hak kepada Mini, telah dibeli oleh pembuat Jerman BMW. Walaupun menjual Rover pada penghujung dekad, BMW mengekalkan marque Mini, dan sejak 2000 telah melancarkan semula barisan produk itu.

Previous post

Mercedes-Benz CLA Generasi Kedua Diperkenalkan

Next post

Pernahkah Anda Nampak Volvo 262 Cabriolet Ini?

Ross Hadi

Ross Hadi

14 tahun bikin burger, 21 tahun mengacara, 8 tahun borak kereta dan kini ... berkongsi sama!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>