Aksesori / Produk / Alatan / Minyak

PROTON Akan Buka Pusat Alat Ganti Serantau Baharu Di Kuching

Kemudahan baharu seluas 28,000 kaki persegi dibina untuk pelanggan di Sabah & Sarawak

Bagi menyediakan perkhidmatan untuk pelanggan di Sabah dan Sarawak yang lebih baik, PROTON sedang membina dan menyediakan Pusat Alat Ganti Serantau (RPC) baharu di Kuching, Sarawak. Masih dalam pembinaan, RPC baharu itu mempunyai kapasiti storan 3 kali ganda berbanding pendahulunya dan akan dapat memuatkan alat ganti bernilai tiga bulan untuk rantau ini. Ia juga dilengkapi untuk menerima penghantaran terus daripada vendor luar negara. Adakah ini cukup untuk menyelesaikan isu alat ganti Proton? Pelanggan Proton akan menilaikannya.

RPC seluas 28,000 kaki persegi juga boleh menampung sehingga enam kontena, membolehkan ia menerima beberapa pesanan serentak. Ini juga membolehkan ia mengendalikan peningkatan penghantaran dan mengurangkan masa yang diperlukan untuk memproses dan menghantar pesanan ke kedai.

Berikut ialah siaran media PROTON dengan lebih maklumat.

SIARAN MEDIA

“PROTON dengan sukacitanya mengumumkan RPC baharu kami di Kuching hampir siap. Ia direka untuk
memenuhi keperluan pengedar kami dan pelanggan mereka di Malaysia Timur dan mengurangkan masa
menunggu untuk alat ganti di rantau di mana logistiknya agak mencabar. Setelah siap, kami akan mempunyai keupayaan untuk menyimpan sehingga tiga bulan stok, malah boleh juga menerima penghantaran terus alat ganti daripada vendor luar negara,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, PROTON.

“Kami menjangkakan untuk melihat peningkatan ketara dalam masa menunggu untuk pembaikian kenderaan kemalangan. Sebagai tambahan kepada tiga bulan stok yang dipegang di RPC, pengedar kami juga dikehendaki mempunyai stok bahagian penyelenggaraan selama tiga bulan. Ini adalah contoh usaha PROTON untuk terus menambah baik perkhidmatan selepas jualan bagi memberikan tahap kepuasan pelanggan yang tertinggi. Kami faham mungkin ramai yang berhati – hati, tetapi saya ingin meyakinkan pemilik semasa dan akan datang, alat ganti tersedia untuk PROTON baharu anda”, tambah Roslan Abdullah.

Proton-RPC-Kucing 1.0

Jualan berkembang di Malaysia Timur selepas model siri X diperkenalkan

Jualan PROTON di Malaysia Timur telah meningkat secara progresif sejak 2019, berikutan pelancaran Proton X70 pada 12 Disember 2018. Jumlah jualan di rantau ini telah meningkat sebanyak 120% dari tahun 2018 hingga tahun 2021, dan dengan angka tempahan yang sihat pada tahun 2022, syarikat menjangkakan pertumbuhan sebanyak 20% lagi dalam jualan tahun ke tahun. Sehingga akhir bulan Oktober, PROTON telah men yerahkan 115,366 unit kenderaan setakat tahun ini, menunjukkan peningkatan sebanyak 33 .6% setakat ini untuk sepuluh bulan pertama tahun 2022.

Model baharu PROTON mengukuhkan prestasi jualan yang membantu memacu pertumbuhan syarikat. Kurang daripada empat tahun selepas melancarkan SUV pertamanya, syarikat itu telah menjadi jenama SUV paling popular di Malaysia. Proton X50 kini merupakan model SUV terlaris di negara ini dan secara kumulatif, hampir 50,000 unit Proton X50 dan Proton X70 telah diserahkan tahun ini.

“Bagi pembeli kereta di Malaysia Timur, Proton Saga kekal sebagai model paling popular kami, diikuti dengan Proton X50. Tahun lepas, kami menjual 8,692 unit Proton Saga dan 2,934 unit Proton X50 dan berdasarkan trend tempahan semasa, kami meramalkan jualan masing – masing akan melebihi 10,000 dan 4,200 unit,” kata Roslan Abdullah.

Previous post

Bilik Pameran BYD Malaysia Bersiap Sedia Untuk Pembukaan Disember

Next post

Pelancaran BYD Atto 3 Malaysia Pada 9hb Disember 2022

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *