Hibrid & Elektrik

EV Jarak Jauh Toyota Kini Mungkin Dengan Penemuan Bateri

Toyota telah lama mendakwa bahawa jarak memandu yang terhad, kos pengeluaran yang tinggi dan masa pengecasan yang memakan masa akan memastikan pemilikan EV ke segmen kecil pembeli. Cepat ke hadapan sekarang dan Toyota Motor Japan kini telah mengubah arahnya berdasarkan apa yang kerajaan di China, Eropah, India dan tidak lama lagi ASEAN mempertimbangkan peraturan baru yang memerintahkan kenderaan mesra alam untuk membanteras pelepasan dan pencemaran yang berbahaya.

Toyota mengharapkan kejayaan bateri untuk membantu mengatasi beberapa cabaran teknologi, termasuk ketumpatan tenaga, kos dan berat badan. Toyota berhasrat untuk membangunkan bateri keadaan pepejal berkualiti tinggi apabila pasaran mendekati 2020.

“Kenderaan yang dielektrikan, yang berkesan untuk penggunaan bahan bakar secara ekonomi dan mempromosikan penggunaan bahan api alternatif, sangat diperlukan untuk membantu menyelesaikan masalah persekitaran semasa,” kata Toyota dalam satu kenyataan yang menggariskan strategi baru. “Hasilnya, bilangan model yang dibangunkan tanpa versi elektrik akan menjadi sifar.”

Toyota menambah bahawa ia juga akan menggandakan fokusnya untuk mewujudkan infrastruktur yang kondusif untuk penggunaan EV yang meluas. Ini termasuk kitar semula bateri dan stesen pengecasan.

Dalam satu tanda peralihan baru, Toyota berkata September lalu ia akan menjaling usaha sama dengan Mazda Motor Corp dan pembekal Denso Corp untuk bersama-sama membangunkan seni bina untuk EV. Subaru dan Suzuki adalah antara pembuat kereta lain yang boleh menyertai projek ini.

Dan pada awal bulan ini, Toyota bersetuju dengan gergasi elektronik Jepun Panasonic Corp untuk bersama-sama mengkaji pembangunan bateri berprestasi tinggi yang dapat meningkatkan permintaan EV.

Kemasukan Toyota ke EV sebulan selepas peningkatan permintaan elektrik, pemanduan autonomi, dan penyambungan membuat berita utama di seluruh dunia, Toyota berkata ia menghadapi persaingan “sekarang atau tidak” mengenai “hidup atau mati” di era baru.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Previous post

Video Konsep Hy-Power Toyota C-HR

Next post

Ford Alih Produksi EV Mereka Dari Michigan Ke Mexico

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *