Gaya Hidup

BMW Group Malaysia Kekalkan Kedudukan No. 1 Dalam Segmen Automotif Premium di Malaysia untuk Tahun 2014

BMW Group Malaysia hari ini mengumumkan rekod prestasi tertingginya dalam sejarah syarikat, sekali gus mengukuhkan lagi posisinya selaku pengeluar kenderaan premium nombor satu di Malaysia.

BMW 02

Pada tahun 2014, BMW Group Malaysia mencatatkan rekod keseluruhan penghantaran 9,046 unit kenderaan yang merangkumi 7,808 unit BMW, 655 MINI dan 583 BMW Motorrad. Ini merupakan peningkatan sebanyak 13.4% berbanding tempoh sama pada tahun 2013 (7,974 unit).

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BMW Group Malaysia, Alan Harris berkata, “Kami amat gembira dengan prestasi pada tahun lalu yang membolehkan BMW Group Malaysia sekali lagi muncul sebagai pengeluar kenderaan premium nombor satu di negara ini. Sokongan yang berterusan dan kian meningkat daripada para pelanggan BMW serta semua pengedar kami terbukti menjadi satu faktor penting yang menyumbang kepada prestasi jualan mengagumkan untuk tahun 2014. Justeru, saya ingin mengucapkan terima kasih atas pencapaian yang hebat ini.”

Tambah Harris lagi, permintaan kukuh terhadap varian-varian BMW 3 Series, BMW 5 Series, serta pengenalan model-model baharu BMW, MINI dan Motorrad pada tahun 2014 menjadi sebab utama yang memacu pengeluar kenderaan premium ini mencatat rekod prestasi jualan tertinggi di Malaysia.

“Ketika BMW 3 Series dan BMW 5 Series kekal menjadi pesaing utama di pasaran dan cukup dihargai oleh para pelanggan, kami juga telah menawarkan lebih banyak pilihan ke dalam segmen kenderaan premium tempatan menerusi pengenalan model-model seperti BMW X4 serba baharu dan MINI baharu. Tidak ketinggalan, model-model Motorrad seperti BMW R nineT dan BMW S 1000 R yang mendefinisikan semula segmennya. Sebagai tambahan, penambahan jumlah pelaburan ke atas kemudahan pemasangan tempatan untuk model BMW X5, MINI Countryman serta motosikal BMW F800GS dan F800R mencatatkan sejarah tersendiri buat BMW Group Malaysia, bukan sahaja di Malaysia, tetapi di Asia Tenggara. Ia membuktikan lagi komitmen kami terhadap Malaysia,” kata Harris.

BMW 01

Mengulangi kenyataan Alan Harris, Naib Presiden Kanan Rantau Asia, Pasifik dan Afrika Selatan BMW Group, Hendrik von Kuenheim berkata, “Tahun 2014 merupakan tahun terbaik, bukan sahaja buat BMW Group Malaysia, malah untuk BMW Group di seluruh dunia. Kemampuan mencatat keputusan memberangsangkan, mencapai sasaran jualan dan mengekalkan kedudukan teratas dalam segmen automotif premium di Malaysia menunjukkan bahawa negara ini kekal menjadi hab serta kediaman istimewa buat BMW Group di rantau ini. Kami yakin bahawa kami dapat meneruskan momentum yang dijana pada tahun lalu ke tahun 2015. Ini kerana kami sentiasa berusaha menjalin sinergi dengan kerajaan Malaysia untuk mengoptimumkan lagi penawaran kenderaan-kenderaan premium kepada para pelanggan di seluruh negara.”

Di peringkat global, BMW Group berjaya mengukuhkan posisinya selaku kumpulan pengeluar kenderaan premium terbesar di dunia. Penghantaran kenderaan sebanyak 2,117,965 unit kenderaan di seluruh dunia menyaksikan lonjakan 7.9% berbanding tahun sebelumnya (2013: 1,963,798 unit), satu peningkatan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah syarikat tersebut. Di Asia, BMW Group turut menyaksikan pertumbuhan yang kukuh pada tahun 2014 melalui penghantaran sebanyak 656,395 unit BMW dan MINI, peningkatan 13.8% berbanding tempoh sama pada tahun 2013 (576,616 unit).

Pelan tahun 2015 sudah direncanakan, BMW Group Malaysia akan terus fokus untuk menawarkan para pelanggannya di Malaysia dengan pengalaman pemilikan premium yang sempurna dari sudut pandangan industri. Ia turut merangkumi apa yang terbaik dalam kelasnya, teknologi dan inovasi termaju pada kenderaan keluarannya serta perkhidmatan proaktif di semua peringkat.

BMW 04

Previous post

SEPANG Akan Menawarkan Keseronokan Keluarga Di Hujung Minggu FORMULA 1

Next post

Katakan Hello Kepada Hibrid E23. Kereta F1 Lotus Untuk Musim 2015

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *