Cerita Auto

Perodua Buka Satu Lagi Pusat ‘Nadi Hijau’

Selepas melancarkan kawasan rekreasi Laman Hijau bulan lalu, Perodua sekali lagi menggiatkan usaha hijaunya dengan melancarkan ECO Garden di tengah-tengah kampus ibu pejabat dan pengeluarannya di Sungai Choh.

BHP Banner Filem Tint Tingkap

Taman mampan berukuran 1,500 meter persegi ini merupakan ilham daripada Presiden Perodua Auto Corporation Sdn Bhd, Masanori Takahashi. Ia akan menjadi peneraju kepada rancangan Perodua untuk menerapkan nilai-nilai eko di dalam setiap kemudahan serta operasinya.

pic2 (2)

“Sebagai syarikat yang beroperasi di dalam sebuah industri yang sangat bergantung kepada tenaga dan sumber, Perodua ingin melakukan perubahan melalui produk dan operasinya sekali gus dapat memberi kesan positif kepada dunia,” kata Pengerusi Perodua, Tan Sri Asmat Kamaludin.

Perodua ECO Garden dirasmikan semalam (18 Jun 2019) oleh Pengarah Jabatan Alam Sekitar Selangor, Tuan Haji Shafe’ee Yasin, mewakili Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar Malaysia, Dato’ Dr Ahmad Kamarulnajuib Che Ibrahim, dan Tan Sri Asmat, bersempena Hari Alam Sekitar Sedunia pada 5 Jun serta Bulan ECO Perodua.

pic3 (1)

Taman tersebut dibina berlanskapkan hutan semulajadi dengan pelbagai flora, termasuk kolam ikan yang menggunakan sisa air yang dirawat, taman rekreasi, pusat informasi serta taman herba organik.

Selain itu, sebahagian besar Perodua ECO Garden dibina daripada bahan sisa kilang yang dikitar semula dan semua lampu serta pam air dikuasai sepenuhnya oleh tenaga elektrik suria.

pic5

“Pengurangan sisa adalah komponen penting dalam usaha untuk meningkatkan kecekapan. Itulah matlamat Perodua dan ianya tidak terhad kepada Kenderaan Cekap Tenaga (EEV) kami sahaja. Kami akan sentiasa berusaha untuk memastikan setiap aspek operasi kami bersandarkan kepada mesra alam, bersih dan hijau.

“Beberapa bangunan di kampus kami sudahpun dipasang dengan panel suria dan sistem pengumpulan dan penggunaan semula air hujan, dan pemasangan panel suria 1 MW di trek ujian kami pula dijangka selesai pada bulan Julai.

pic1 (1)

“Kami berharap inisiatif kami ini akan memberi inspirasi kepada kakitangan kami, industri dan rakyat Malaysia untuk mengamalkan cara hidup yang lebih mampan dan mesra alam. Saya yakin kita semua boleh membuat perubahan bersama-sama,” kata Tan Sri Asmat.

Previous post

Waze Sekarang Ada Butang SOS Untuk Bantuan Jalan

Next post

Gembar-Gembur Media Sosial Yang Menakjubkan Untuk Kereta Yang Belum Pun Disahkan Lagi - Proton X50

Amirul Mukminin

Amirul Mukminin

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *