Cerita Auto

Kepupusan Diesel di Eropah. 2 Tahun Lalu Mereka Adalah Penjual Teratas

Betapa cepatnya keadaan berubah di lanskap permotoran Eropah. Hanya 2 tahun lalu, diesel adalah ‘kesayang’ industri dan hari ini ianya dianak tirikan. Pengeluar kereta Eropah mengatakan mereka mengambil langkah untuk membersihkan diesel mereka. Daimler’s Mercedes-Benz menghabiskan 3 bilion euro untuk membangunkan barisan 4 dan 6 silinder diesel baharu yang mampu mengurangkan pelepasan NO2 secara on-road. Menjelang akhir tahun 2019, kira-kira 80% daripada semua diesel baru yang dijual di Jerman akan dilengkapi dengan selective catalytic reduction (SCR), yang merupakan sistem ekzos selepas rawatan yang paling mahal di pasaran. Walau bagaimanapun, bertindak sekarang mungkin terlalu kecil, kerana majlis-majlis bandar dan penggubal undang-undang bergerak pantas untuk mengeluarkan kenderaan diesel dari kawasan bandar.

Dalam tempoh 6 bulan pertama 2017, kadar penembusan bagi diesel di armada kereta Eropah menurun kepada 45.3% daripada 49.4% dalam tempoh yang sama tahun lepas. Ia adalah bahagian terendah dan penurunan terpantas untuk diesel sejak tahun 2009. Menjelang akhir tahun ini angka itu dikatakan lebih rendah kerana lebih ramai pembeli kereta Eropah memilih lebih memilih kenderaan petrol, elektrik dan hibrid.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Diselaraskan untuk itu, angka 2017 untuk diesel kelihatan terburuk dalam sejarah, terutamanya di Jerman di mana insentif pengeluar baru untuk membeli diesel baru Euro 6 setakat ini jatuh.

Keadaan jualan semakin buruk apabila bandar Stuttgart, Jerman memutuskan larangan kereta diesel di pusat bandar pada tahun-tahun mendatang. Permintaan pelanggan untuk diesel jatuh sekali lagi pada bulan Ogos, dengan saham jatuh kepada 37.7% pada bulan Ogos ketika penjualan jatuh 14%. Itulah yang terendah tahun lepas dan turun dengan ketara daripada 45% pada yang sebelumnya.

 

Previous post

Ford kembali menyertai WRC

Next post

Kereta Pacuan 4-Roda Pertama Honda Sebenarnya Ialah Trak Pikap

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *