Berita Auto

Bahan Api Diesel Yang Bersih Bererti Pemanduan Diesel Lebih Baik

Bahan api diesel bersih – mengandungi 97% kurang sulfur. Penggunaan diesel sulfur ultra-rendah (ULSD) ini segera memotong jelaga pelepasan dari kenderaan diesel dan peralatan sebanyak 10%.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mengurangkan kandungan sulfur bahan api diesel adalah sama dengan mengeluarkan plumbum dari petrol semasa tahun 1970-an.

Bahan api diesel bersih membolehkan pembangunan enjin generasi baru yang maju dan peranti kawalan pelepasan yang tidak boleh beroperasi dengan berkesan dengan kandungan sulfur yang lebih tinggi di dalam bahan api diesel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pembakaran bahan api adalah perbezaan utama antara enjin petrol dan diesel. Enjin petrol menyalakan bahan api dengan palam pencucuh, manakala diesel menyalakan bahan api dengan mampatan. Di dalam enjin, pembakaran udara dan bahan api berlaku di bawah tekanan dan haba dicipta dengan memampatkan campuran udara-bahan api dengan gigih sehingga ia terbakar secara spontan, melepaskan tenaga, yang dihantar kepada roda menjanakan kenderaan, gerakan omboh dan mewujudkan tenaga mekanikal.

Teknologi baru maju seperti kawalan elektronik, suntikan bahan api common rail, variable injection timing, pembaikkan konfigurasi kebuk pembakaran dan pengecasan turbo telah membuat enjin diesel lebih bersih, lebih senyap dan lebih berkuasa daripada kenderaan yang dahulu.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Pada akhir perjalanan penjelasan diesel, fakta masih kekal, anda perlu diesel berkualiti yang baik dan dengan BHPetrol menjual berkualiti tinggi euro5 diesel di 115 stesen di seluruh negara, anda boleh yakin dengan pengalaman pemilikan diesel yang terbaik.

 

Previous post

Rupa Mercedes G-Class Masa Depan

Next post

Volkswagen Menyambut Ulang Tahun ke-10 Dengan Diskaun BESAR

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *