TQ WULING Bingo EV: Muncul Dengan Gaya, Sasar Bawah RM100K
Gandingan retro moden, ciri pintar dan harga berpatutan cetus perhatian pengguna bandar
Sebut sahaja “EV mampu milik”, pasti ramai masih skeptikal. Tapi bila TQ WULING Bingo muncul buat kali pertama di Malaysia Autoshow baru-baru ini, ramai mula berpaling. Kini, melalui siri jelajah #HelloTQWBingo yang bermula bulan Julai ini, rakyat Malaysia boleh lihat sendiri dengan lebih dekat—betul-betul depan mata—apa yang bakal ditawarkan oleh hatchback elektrik ini sebelum pelancaran rasminya akhir tahun nanti.

Rancang, Uji, Tawan Pasaran
Ini bukan percubaan sulung Tan Chong Motor Holdings Berhad (TCMH) dalam arena EV. Melalui anak syarikat mereka, TQ Manufacturing Sdn. Bhd., mereka memeterai kerjasama strategik dengan SAIC-GM-Wuling (SGM Wuling)—peneraju EV kompak global. Maka lahirlah TQ WULING, gabungan antara kepakaran pengedaran dan pemasangan tempatan selama lebih 70 tahun dengan teknologi bateri MAGIC EV dari China yang sudah melepasi 2 juta jualan global.
Siri jelajah ini merangkumi enam lokasi utama termasuk PJ, Ampang, KL, Putrajaya, Johor Bahru dan Pulau Pinang, di mana orang ramai boleh melihat, menyentuh dan bertanya terus tentang Bingo EV yang sedang hangat diperkatakan. Maklumat lanjut mengenai lokasi dan jadual boleh dirujuk melalui laman rasmi TQ WULING.

Apa yang Istimewa Sangat?
Reka bentuk retro-moden Bingo bukan sekadar hiasan. Ia punya bentuk aerodinamik yang membantu menjimatkan tenaga, mengurangkan bunyi angin dan memberi jarak pemanduan lebih jauh—sesuatu yang jarang ditemui pada EV bawah RM100K.
Ciri lain yang mencuri perhatian termasuk:
| Ciri Utama | Butiran |
|---|---|
| Reka Bentuk | Retro-moden, lima pintu, sentuhan dua tona |
| Warna | Pilihan pastel trendy, sesuai dengan citarasa urban |
| Teknologi Bateri | MAGIC EV dari SGM Wuling – IP67, tiada insiden kebakaran |
| Harga Sasaran | Bawah RM100,000 (CKD tempatan) |
| Fokus | Pengguna bandar, pembeli muda, peminat gaya dan jimat |

Dipasang Tempatan, Dijual Global
Bingo akan dipasang di kilang milik penuh TCMH yang pernah menghasilkan lebih sejuta unit kenderaan dan diperakui bertaraf antarabangsa. Sumber dari dsf.my melaporkan bahawa kilang ini juga bakal digunakan untuk pelbagai model masa depan jenama TQ WULING. Pendek kata, Bingo ini bukan model import pasang-siap, tapi produk tempatan berimpak global.
Sebagai tambahan, menurut laporan oleh InsideEVs, SGM Wuling telah menjadi jenama EV paling laris di China selama beberapa tahun, membuktikan bahawa teknologi yang digunakan bukan calang-calang.

Frankly Speaking
Terus-Terang, kami rasa strategi Tan Chong melalui TQ WULING ini cukup jelas—tawan pasaran permulaan EV Malaysia dengan produk bergaya, berfungsi dan paling penting, berpatutan. Tapi cabaran sebenar adalah servis selepas jualan dan penerimaan pengguna yang masih samar tentang ketahanan dan kebolehpercayaan jenama baharu ini. Jika Bingo mampu membuktikan keunggulan dari segi penggunaan harian dan kos penyelenggaraan rendah, ia mungkin menjadi game changer sebenar dalam segmen EV bajet.



No Comment