Bisnes

Tesla Sedia Membina Pusat Operasi Utama Di Selangor Tahun Ini

Tesla Akan Menyediakan Pengalaman Hibrid Luar Biasa Bagi Rakyat Malaysia Dengan Membuka Ibu Pejabat Besar dan Pusat Servis di Selangor, Membuka Era Baru Kendaraan Elektrik

Kini kita telah memperoleh maklumat lebih lanjut berkenaan dengan pengeluar automotif Amerika, Tesla dan penubuhan mereka di Malaysia yang akan berlangsung dalam beberapa hari lagi. Seperti yang kita maklum, syarikat ini telah mencari lokasi yang sesuai untuk menubuhkan ibu pejabat besar mereka di Malaysia dan tempat yang terpilih ialah Selangor.

Selain itu, setelah perbincangan mendalam dengan Perdana Menteri kita, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Elon Musk, yang juga merupakan wajah Tesla, telah berunding untuk membawa SpaceX Starlink satellite Wifi ke Malaysia dan mantan tersebut mengatakan bahwa pejabat besar Tesla ini akan didirikan di Selangor menjelang akhir tahun.

Perdana Menteri dalam satu kenyataan berkata, dia telah mengadakan pertemuan virtual dengan CEO Tesla baru-baru ini, di mana Lauren Dreyer, pengarah kanan SpaceX, menteri pelaburan, perdagangan dan industri Tengku Zafrul Aziz, dan menteri komunikasi dan digital Fahmi Fadzil turut hadir. Pertemuan tersebut berlangsung selama kira-kira 25 minit.

Perdana Menteri mengucapkan selamat atas minat dan keputusan Tesla untuk melabur di Malaysia, dan menambahkan bahawa Musk telah menyatakan kesediaannya untuk melawat Malaysia tidak lama lagi. “Saya juga mengucapkan tahniah dan menyatakan sokongan kerajaan terhadap penubuhan ibu pejabat besar Tesla (di Malaysia) serta pusat servis dan pengalaman di Selangor tahun ini,” tambah Perdana Menteri.

Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga menteri kewangan, berkata dia juga memuji keputusan SpaceX untuk beroperasi sebagai penyedia perkhidmatan internet menggunakan satelit orbit rendah, menambahkan bahawa ini akan membawa kepada konektiviti internet yang lebih cepat dan meluas, terutamanya di kawasan luar bandar. Ini pastinya sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia.

anwar-elon-2.0

Selain itu, Perdana Menteri juga berkata inisiatif ini boleh meningkatkan kesejahteraan rakyat di seluruh dunia dan hanya memerlukan ruang tanah minimum untuk meningkatkan konektiviti internet global. Dia menegaskan bahawa Putrajaya berkomitmen untuk mencapai emisi karbon bersih sifar menjelang 2050 sekurang-kurangnya dan Tesla akan memainkan peranan besar dalam mencapai ini.

“Malaysia mempunyai rancangan dan ekosistem yang lengkap, serta sumber daya yang kompetitif, untuk menyokong industri tenaga bersih, termasuk mobiliti elektrik,” kata Perdana Menteri. Jadi sekarang kita bertanya, adakah Selangor akan memainkan peranan yang lebih besar dengan peningkatan penggunaan EV dan peningkatan infrastruktur di sini?

Semua gambar dan maklumat terima kasih kepada Free Malaysia Today dan artikel lengkap mereka dipautkan di sini.

Previous post

Chery Capai 3,000 Unit Dalam Tempoh 10 Hari Selepas Pelancaran

Next post

EMOS Memperkenalkan Z650, Ninja 650 dan Versys 650 Baharu

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *