Hibrid, Elektrik, Hidrogen

Van Elektrik Pertama Volkswagen Sebenarnya Sudah Keluar 50 Tahun Yang Lalu

Volkswagen ID.Buzz mempunyai atuk sejak 50 tahun lalu yang dibina di atas platform T2.

Volkswagen hari ini ialah salah satu daripada beberapa syarikat yang mempunyai van elektrik dalam pengeluaran – ID.Buzz. Walau bagaimanapun, kebanyakan mungkin tidak tahu bahawa ini bukan van elektrik pertama untuk syarikat itu.

Pada tahun 1972 yang lalu, T2 “Bulli” elektrik pelepasan sifar pertama kali dibentangkan. “Bulli” elektrik dibina di atas platform T2 dan dibina dalam jumlah yang sangat kecil untuk tujuan ujian. Idea untuk kenderaan ini tercetus pada tahun 1970 apabila Adolf Kalberlah mengasaskan kawasan pembangunan “Penyelidikan Masa Depan”.

Kenderaan itu seberat 2.2 tan kerana membawa bateri 880kg dengan kapasiti 21.6 kWj. ID.Buzz mempunyai bateri 500kg dengan kapasiti 77kWh. Itu adalah peningkatan yang besar. Jarak van elektrik T2 hanya 85km. Untuk mengatasi masa pengecasan yang perlahan, Volkswagen bereksperimen dengan bateri boleh tukar, yang hanya mengambil masa 5 minit untuk ditukar. Terdapat port pengecasan pada T2 elektrik, tetapi ia jarang digunakan. Dengan ID.Buzz, stesen pengecasan pantas digunakan untuk memulihkan kira-kira 80% daripada keadaan pengecasan bateri dalam masa setengah jam.

Tetapi ia bukan sahaja teknologi bateri yang maju sudah tentu. Pembungkusan bateri juga telah berkembang jauh. Pada T2 elektrik 1972, bateri tidak dapat dipasang di bawah badan. Sebaliknya ia dipasang pada lantai kargo – tinggi sedikit daripada yang anda mahukan. Ini memakan kawasan kargo van dengan margin yang sangat ketara. Sebaliknya ID.Buzz dibina atas platform Modular Electric Drive (MEB), yang memuatkan pakej bateri dalam ‘lantai sandwic’. Peletakan yang lebih rendah membolehkan kenderaan yang lebih tangkas dan lebih banyak ruang untuk kargo di dalamnya.

Terdapat aspek lain MEB yang membolehkan pengalaman kenderaan elektrik yang lebih baik. Sistem pengurusan tenaga T2 hadir dan ia memulihkan tenaga kinetik bila brek untuk mengecas semula bateri. Walau bagaimanapun, teknologi dalam ID.Buzz ini jauh lebih maju dan bertanggungjawab untuk meningkatkan jarak berkesan kenderaan sebanyak 30%.

Walaupun terdapat perbezaan, terdapat beberapa persamaan antara kedua-dua van VW elektrik ini. Mereka berdua tidak ada enjin di hadapan. Ini memberikan kedua-dua van membuat pusingan yang lebih ketat daripada yang dijangkakan, meningkatkan kebolehgerakan dalam ruang sempit.

Previous post

Petronas Setel Dipermudahkan Dengan 'Pengisian Satu Ketik'

Next post

Bentley Melengkapkan Barisan GT Mereka Dengan Flying Spur Speed

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *