Berita Auto

Oh, Yang Mana Satukah Patut Dibeli? Toyota Veloz Atau Perodua Alza?

Ramai yang bertanya sama ada Toyota Veloz yang lagi mahal berbaloi berbanding Perodua Alza baharu.

Kami telah ditanya soalan itu beberapa kali oleh pembaca kami dan juga beberapa rakan yang sedang mencari MPV kompak yang tidak akan mencekik darah kita untuk diselenggara.

Perodua Alza mula-mula tiba hampir 13 tahun yang lalu pada November 2009 dan sejak itu terdapat beberapa penyempurnaan wajah dan kemas kini produk yang sangat berjaya untuk mengekalkannya sebagai kenderaan yang popular.

Pada pelancarannya terdapat empat varian ditawarkan termasuk transmisi manual. Seperti yang anda sedia maklum, Perodua dimiliki sebahagiannya oleh Daihatsu dan Toyota dan oleh itu teknologi powertrain, platform dan juga bahasa reka bentuk berasal dari Jepun dengan banyak input daripada pasukan Perodua di Malaysia kerana ini adalah jenama ASEAN untuk jualan tempatan dan juga eksport .

Menarik untuk diperhatikan bahawa selama lebih 13 tahun jualan, Alza hanya mempunyai satu saingan sebenar iaitu Toyota Avanza dan kini nampaknya waris langsungnya dari Toyota telah tiba di Malaysia. Toyota Veloz dalam banyak perkara adalah Alza 2023 serba baharu dan ia mempunyai banyak persamaan, ia mengelirukan sesetengah pembeli Malaysia.

Situasi yang sama berlaku pada awal tahun 2019 apabila Perodua Aruz 7 tempat duduk Crossover dilancarkan daripada RM68k hingga RM73k. Hanya beberapa bulan sebelum itu, UMW Toyota melancarkan Toyota RUSH yang juga merupakan waris langsung, namun tanpa status ‘kereta nasional’, ia berharga daripada RM93k dan mempunyai beberapa ciri kabin tambahan dan perbezaan luaran yang kecil.

Kedua-dua Aruz dan RUSH datang dari kilang yang sama di Rawang, Malaysia, tetapi dengan niat yang berbeza.

Kini, dengan Alza serba baharu ini, keadaannya hampir sama seperti pengumuman booking untuk Alza yang diumumkan pada 23 Jun 2022 berkongsi harga RM62k hingga RM75k yang adalah lebih kurang harga pelancaran pertama 13 tahun lalu. Ketika itu, Alza 1.5L berharga daripada RM58k (automatik) kepada RM64k (automatik premium).

Sementara itu, UMW Toyota mengumumkan pembukaan tempahan untuk Toyota Veloz pada 25 Jun 2022 dengan harga jualan daripada RM95k.

Menariknya, perbezaan harga RM20k yang ketara ini nampaknya merisaukan sesetengah rakyat Malaysia tentang jenama mana yang hendak ditempah, tetapi kami mencadangkan yang terbaik untuk mendapatkan Alza serba baharu sahaja kerana penjimatan RM20k dalam iklim ekonomi sekarang ini adalah bijak.

Tetapi kami pasti masih ramai yang mahukan lencana Toyota itu dan sanggup membuat bayaran bulanan tambahan hanya untuk memandu Toyota.

Jadi, apakah ciri tambahan yang akan ada pada Toyota Veloz berbanding Alza baharu?

Sebagai permulaan, Veloz akan ada roda aloi 17 inci, manakala Alza akan mempunyai roda aloi 15 dan 16 inci.

Veloz akan dilengkapi dengan pengecasan telefon wayarles Qi dan Apple Carplay. Terdapat juga pencahayaan ambien dalam kabin Veloz dan papan pemuka adalah sentuhan lembut seperti dalam model Toyota baharu.

Akan ada beberapa perbezaan luaran seperti lampu depan, lampu belakang dan gril. Selain itu, Veloz akan membawa julat warna luaran yang berbeza.

Jadi, jika anda mampu membayar premium RM20k, teruskan dan tempah Veloz sajalah.

Previous post

Porsche Holding Salzburg Mengambil Alih Pengedaran Audi Malaysia

Next post

Menteri Kita Harus Guna EV Setiap Hari Sebelum Membuat Apa-Apa Polisi EV

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *