Anugerah / VOTY / Pameran Motor

VOTY 2022 // Vehicle Of The Year 2022 – Honda Civic RS

Anugerah Vehicle Of The Year (VOTY) 2022

Sedan kegemaran ramai rakyat Malaysia, yang pernah memenangi Kenderaan Tahun VOTY 2017, kembali dalam generasi ke-11 dengan enjin VTEC Turbo yang lebih berkuasa, reka bentuk yang lebih matang dan karakter pemanduan yang boleh dikatakan hampir setaraf dengan kenderaan-kenderaan keluaran jenama Eropah.

Selain penambahan lampu kabus pada sudut kiri dan kanan bampar hadapan, rekaan versi produksi ini boleh dikatakan sama sahaja dengan versi prototaip. Honda menggunakan falsafah ‘Man-Maximum, Machine-Minimum’ dalam proses reka bentuknya bagi menjadikan pemanduan lebih mudah.

Civic RS (Road Sailing) merupakan varian yang tertinggi dalam barisan Civic baharu dan oleh itu, ia didatangkan standard dengan rim 18 inci berwarna hitam, kemasan hitam pada spoiler dan pemegang pintu serta logo RS. Dengan kelengkapan tambahan ini, anda tidak perlu mencari aksesori aftermarket kerana ia sudah kelihatan cukup sporty.

Civic model 2022 baharu ini mendapat enjin pengecas turbo 1.5 liter yang dikenali yang memberikan 176bhp dan 240NM melalui CVT. Ya, versi sebelumnya menghasilkan tork kurang 20Nm. Kecekapan bahan apinya kekal pada 17.2 km/liter yang berdaya saing kelas dan perlu diingatkan bahawa Civic ini adalah sebuah kereta besar, hampir sama besar dengan Accord dua generasi lalu.

Ruang dalaman juga tidak kurang hebatnya. Honda menggunakan konsep minimalis untuk rekaan papan pemuka dan konsol tengah, namun pada masa yang sama, syarikat itu memuatkan pelbagai kelengkapan bagi memenuhi keperluan pemandu masa kini. Kualiti kemasan dan binaan juga sangat memuaskan, tidak begitu berbeza dengan kenderaan-kenderaan lain yang jauh lebih mahal.

Tentang Anugerah Vehicle of the Year (VOTY):

Proses kami mudah dan telus.

Semua kereta yang dilancarkan dalam tempoh 12 bulan dari 2021 layak untuk dicalonkan dalam anugerah ini. Kami menghubungi semua syarikat kereta yang beroperasi di negara ini untuk meminta kenderaan untuk dipandu uji. Tiada yuran penyertaan dan syarikat tidak perlu membeli meja untuk majlis tersebut. Apa yang diperlukan adalah kereta baharu dan kebenaran untuk kami menilainya.

Kira-kira sebulan sebelum acara berlangsung, keempat-empat juri dari DSF.my dan gohedgostan.com (Daniel Sherman Fernandez, Ross Hadi, Subhash Nair dan Amirul Mukminin) membincangkan pemenang bagi setiap kategori. Juri hanya boleh mengundi kereta yang telah diuji. Mana-mana model yang mendapat majoriti mudah akan dipilih sebagai pemenang kategori masing-masing.

Penaja utama kami iaitu Allianz mengiktiraf integriti pasukan kami dan semua pihak yang terlibat dalam menentukan pemenang. Kami berharap anda menghargai usaha setiap pihak yang terlibat dan memberi maklum balas bagaimana anugerah ini boleh dimantapkan lagi pada masa akan datang.

Previous post

VOTY 2022 // Crossover Of The Year – Subaru XV GT Eyesight

Next post

Volkswagen Amarok Generasi Ke-2 Debut Diatas Rangka Ford Ranger

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *