Trak Pikap, Van, MPV, Bas & Lori

Gunakan Diesel Euro 5 Berkualiti Tinggi Untuk Ford Ranger Raptor Kesayangan Anda

Di Malaysia, kenderaan diesel berorientasikan prestasi sangat jarang dan menyeronokkan. Mereka menawarkan tork lebih banyak daripada kebanyakan petrol dan hibrid dapat menguruskannya. Tetapi bukan itu saja, mereka memiliki karakter pemanduan yang unik – semuanya dari bunya hingga tindak balas throttle berbeza pada kenderaan berkuasa diesel yang sporty ini. Kami berpeluang untuk memandu beberapa kenderaan diesel berorientasikan prestasi yang sangat menarik seperti Mercedes-Benz C270 CDi dan Mazda 6 2.2L, tetapi kami rasa yang menarik perhatian kami adalah Ford Ranger Raptor.

Dua kenderaan yang lain itu hebat juga, tetapi sebenarnya tidak banyak yang membezakannya dengan alternatif petrol selain motornya. Dengan Ranger Raptor, Ford Performance berusaha untuk mencipta pelumba off-road yang tulen, memperbaiki casis dan penggantungan untuk memberikan jarak pelepasan tanah lebih dari 280mm dan kekuda yang lebih luas. Mereka juga memberikan penyerap kejutan yang hebat dari Fox. Pilihannya berbeza dari barisan Ranger yang lain, cukup untuk memberi tanda harga RM200,000.

Inti raksasa yang menakjubkan ini adalah enjin “EcoBlue” 4 silinder 2 liter (ya, hanya 2) ultra-moden. Motor semua aluminium ini dirancang untuk memenuhi sasaran pelepasan Euro 6 terkini, namun ia masih berjaya mengeluarkan 210 kuda dan tork 500Nm. Untuk memenuhi tahap kejuruteraan ini, Ford telah memberikannya 2 turbocharger – yang lebih kecil, tekanan tinggi untuk mendapatkan boost yang mencukupi awal dan turbo tekanan rendah yang lebih besar untuk putaran lebih tinggi, walaupun kedua-duanya bekerja bersama sepanjang masa. Ini memastikan enjin mampu menghasilkan tenaga secara optimum dan memaksimumkan kelebihan perpindahannya yang relatif rendah. Perlu diperhatikan bahawa Ford Ranger Wildtrak 4X4 juga menggunakan enjin ini dan juga dapat memanfaatkan diesel Euro 5.

Komponen lain yang sangat penting adalah sistem penyuntik bahan bakar. Enjin ini menggunakan penyuntik piezo muncung lapan lubang yang menyemburkan diesel pada 2,000 bar. Ini adalah penyuntik tekanan tinggi dan pengunaan bahan bakar terbersih adalah penting untuk memastikan enjin tetap berfungsi dengan baik untuk jangka masa panjang.

Enjin seperti ini adalah contoh terbaik untuk bila sepatutnya kita menggunakan diesel Euro 5. Dan salah satu contoh diesel Euro 5 terbaik di Malaysia sebenarnya boleh didapati dari BHPetrol. Diesel Euro 5 dengan sendirinya mempunyai satu kelebihan utama – ia mempunyai kandungan sulfur yang sangat rendah. Ini membantu mengurangkan keausan pada sistem kawalan pelepasan dan komponen enjin lain dari sifat bahan api diesel yang lebih berasid. Penapis bahan zarah diesel juga kurang tertekan.

Diesel Euro 5 BHPetrol, khususnya, mempunyai dua kali ganda dos tambahan yang disyorkan dan mereka hanya menggunakan bahan tambahan Jerman premium dalam bahan bakar mereka. Pada enjin diesel yang lebih tua, kandungan sulfur dalam bahan bakar digunakan untuk memberikan pelinciran tambahan. Enjin yang lebih baharu, seperti pada Ranger Raptor, dapat memanfaatkan sifat pelincir tambahan yang ditambahkan oleh BHPetrol dalam Diesel Euro 5 dengan sebaik-baiknya.

Oleh itu, jika anda pemilik Ford Ranger Raptor yang luar biasa itu atau berfikir untuk membelinya semasa cuti SST masih berlangsung, anda mesti harus mempertimbangkan untuk beralih ke bahan bakar terbaik yang ada. Rawat motor anda dengan diesel yang direka khusus untuknya dan anda akan mendapat jarak tempuh yang lebih baik dan penyelenggaraan yang lebih rendah dalam jangka masa panjang. Sebagai bonus tambahan yang bagus, anda juga akan merawat persekitaran untuk mengurangkan pelepasan sulfur, yang seterusnya mengurangkan hujan asid.

Previous post

Festival Toyota Gazoo Racing Musim Ke-4 Ditunda Akibat PKP

Next post

Porsche Taycan 'Entry Level' Sah Masuk Malaysia

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *