Bisnes

Kadar Pengeluaran Kilang Suzuki India Ini Menakjubkan

Sekiranya anda fikir Suzuki memerlukan pasaran Malaysia dengan jumlah penduduknya hanya 30 juta, fikir sekali lagi. Pengeluar kereta kompak itu dipaksa keluar dari pasaran oleh Proton di bawah pengurusan lamanya dan mereka masih belum dapat pulang. Tetapi mungkin mereka tidak benar-benar memerlukannya atau mahu pun. Mereka meninggalkan pasaran kita pada tahun 2016, meninggalkan operasi CKD mereka juga. Secara berasingan, mereka membuka kilang lain di India pada Februari 2017.

Kilang itu, Suzuki Motor Gujarat (SMG), sejak dari itu sudah pun menghasilkan kenderaannya yang ke-1 jutanya, menjadi lokasi pengeluaran Suzuki yang terpantas untuk mencapai jumlah itu hanya dalam 3 tahun 9 bulan.

Untuk KONTEKS, Suzuki menjual kira-kira 1.5 juta kereta di India setiap tahun dan Baleno yang dihasilkan SMG merangkumi seperempat dari jumlah penjualan tersebut. Untuk PERSPEKTIF, salah satu kereta paling berjaya dari salah satu syarikat kereta paling berjaya di Malaysia, Perodua Myvi, mengambil masa sekitar 12 tahun untuk mencapai 1 juta unit.

Saya rasa Suzuki cukup senang untuk berkonsentrasi di salah satu pasaran kereta terbesar di dunia, walaupun terdapat khabar angin yang cukup kuat bahawa francaisnya mungkin dibawa masuk lagi di bawah tangan yang berbeza.

Kenyataan Media

Suzuki Motor Gujarat Private Limited (SMG), a subsidiary of Suzuki Motor Corporation for the production of automobiles in India, has achieved accumulated automobile production of 1 million units on 21 October 2020. SMG becomes the fastest production site of Suzuki to reach 1 million units in just 3 years and 9 months since starting production in February 2017.

SMG started production of Baleno in February 2017, followed by the production of Swift in January 2018, and subsequently started production for exports in March 2018. In January 2019, the second production site, B Plant, and the Powertrain Plant started operation to meet the growing needs in India and abroad.

In FY2019, Suzuki sold approximately 1.44 million units (82% year-on-year), and produced approximately 1.58 million units (85% year-on-year) in India, of which SMG accounted for 25% of production units in India at approximately 410,000 units (141% year-on-year). Suzuki will continue its production activities to meet customer needs through securing safety by thoroughly conducting preventive measures against the spread of COVID-19 pandemic.

Previous post

W140 S-Class Akan Berstatus Kereta Klasik Di Jerman Tidak Lama Lagi

Next post

Pereka BMW 3.0 CSL Hommage Baru Saja Mula Berkerja Dengan Kia

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio. 8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio. Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *