Khidmat Masyarakat

Perodua Sumbang Lebih 5,000 Pelindung Muka Kepada Sekolah-Sekolah di Hulu Selangor

Menjelang pembukaan semula sekolah pada 24 Jun ini, Perodua telah menyumbang lebih 5,000 pelindung muka yang dihasilkan oleh rakan niaganya kepada 17 sekolah menengah di daerah Hulu Selangor.

“Kami menyumbang pelindung muka ini untuk kegunaan para murid Tingkatan 5 dan 6, guru dan kakitangan sokongan semasa kembali ke sekolah setelah penutupan tiga bulan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua Dato’ Zainal Abidin Ahmad.

Tambah beliau, walaupun para murid, guru dan kakitangan sokongan akan memakai topeng muka di sekolah, penggunaan pelindung muka boleh menjadi langkah pencegahan tambahan yang baik.

“Sebagai syarikat yang prihatin dan mengutamakan insan, kami percaya pada pengambilan langkah tambahan dari segi keselamatan, lebih-lebih lagi ketika melibatkan anak-anak kita yang tersayang dan juga mereka daripada golongan yang kurang bernasib baik,” kata Dato’ Zainal.

Pelindung muka tersebut mempunyai bahagian pelindung tahan kabus yang diperbuat daripada polyethylene terephthalate untuk penglihatan yang optimum. Kusyen span pada bahagian dahi menghalang kemasukan titisan air manakala jalur elastik boleh dilaraskan untuk pemakaian yang selamat dan selesa.

Perodua turut menyumbang pelindung muka kepada Pejabat Pendidikan Daerah Hulu Selangor yang terletak di Kuala Kubu Bharu.

“Terima kasih kami ucapkan kepada pihak kerajaan, terutama sekali Kementerian Kesihatan, dan semua anggota barisan hadapan kerana telah bekerja keras untuk membimbing negara kita melalui krisis COVID-19.

“Walaupun bilangan kes baharu mencatat penurunan yang ketara, kami berharap rakyat Malaysia akan terus berwaspada dan mematuhi semua garis panduan kesihatan dan keselamatan,” Dato’ Zainal berkata.

Menurut Dato’ Zainal, Perodua akan juga akan mengedarkan pelindung muka kepada klinik komuniti di daerah Hulu Selangor tidak lama lagi.

Previous post

Subaru Forester dan XV Kini dengan Pakej 'Peace of Mind'

Next post

Volkswagen Kini Ada Kedai Rasmi di Shopee

Amirul Mukminin

Amirul Mukminin

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *