Kemalangan / Malapetaka / RecallUndang - Undang

Memandu Mabuk Memerlukan Hukuman Yang Lebih Berat

Ini sudah sampai ke tahap hampir meletup di Malaysia, tindakan mesti diambil dengan segera.

Berada di belakang stereng kenderaan, kereta, trak, motosikal, atau kenderaan bermotor lain setelah minum alkohol adalah satu jenayah yang serius. Kita semua tahu. Ini bukan sesuatu yang baharu. Namun begitu, banyak pemandu di seluruh dunia dan di Malaysia tidak begitu peduli. Denda dan penguatkuasaan yang lebih berat diperlukan dan untuk memastikan ia berkesan hukuman yang lebih keras diperlukan …… tanpa pengecualian.

Memandu dalam keadaan mabuk sudah mencapai kemuncaknya di Malaysia dan kesedaran orang ramai mengenai pesalah perlu wartakan kepada semua dengan segera.

Ini bermaksud rakyat Malaysia yang ‘istimewa’ juga harus dikenakan undang-undang keras yang sama seperti pemandu mabuk biasa dan harus ada sekatan jalan raya di luar tempat letak kereta semua kedai minuman popular sebagai permulaan.

Senang saja, pastikan sekatan jalan di luar TREC dan Zouk di KL dan di sepanjang Jalan Ampang dan Jalan Tun Razak setiap hari selama seminggu dengan kru TV yang hadir dan kemudian lihat bagaimana kadar pemanduan mabuk akan turun di Malaysia.

Susuli sekatan jalan raya ad hoc dengan kru TV setiap kali dan anda akan melihat jumlah kes berkurangan.

Mengapa kena ada krew TV? Dengan cara ini rakyat Malaysia dapat melihat bahawa ada penguatkuasaan yang ketat dan tidak ada pengecualian untuk golongan istimewa.

Pindahkan sekatan jalan ke lokasi yang berbeza seperti Sri Hartamas, Mont Kiara dan Bangsar dengan format yang sama.

Kemudian kongsikan format dengan negeri-negeri lain.

Pemandu yang disabitkan kesalahan mesti diwartakan di TV dan di semua surat khabar dalam semua bahasa. Mesej harus dihantar kepada semua kaum agar mereka sedar bahawa undang-undang tidak akan mengambil tempat duduk belakang berkenaan kesalahan yang sangat serius ini.

Pemandu mabuk adalah 13 kali lebih berkemungkinan akan menyebabkan kemalangan berbanding dengan seorang yang tidak mabuk. Tetapi kita bukan saja membicarakan kemalangan jalan raya yang disebabkan oleh pemanduan dalam keadaan mabuk, ada juga akibat undang-undang bila anda minum dan pandu.

Undang-undang Malaysia semasa membenarkan sehingga 80mg alkohol dalam 100ml darah manakala had antarabangsa yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) adalah 50mg dalam 100ml darah.

Mengikut undang-undang sedia ada, individu yang memandu dalam keadaan mabuk boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukuman denda tidak kurang RM1,000 dan tidak lebih RM6,000 atau penjara tidak lebih 12 bulan.

Bagi kesalahan Seksyen 41 Akta 333 pula memperuntukkan mana-mana individu yang didapati bersalah menyebabkan kematian kerana memandu dengan melulu atau berbahaya hendaklah dihukum penjara untuk tempoh tidak kurang daripada dua tahun dan tidak lebih daripada 10 tahun selain dikenakan denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak lebih daripada RM20,000.

Manakala bagi kesalahan memandu dalam keadaan mabuk hingga menyebabkan kematian pula, pesalah boleh dikenakan hukuman mengikut Seksyen 44 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa hukuman denda maksimum RM10,000 dan penjara maksimum 12 bulan.

Tidak ada tahap pengambilan alkohol yang selamat sepenuhnya untuk pemanduan yang kompeten. Walaupun selepas minum, kemampuan memandu anda terjejas. Semakin banyak anda minum, semakin tinggi kepekatan alkohol dalam darah anda, dan semakin besar kemungkinan anda mengalami kemalangan.

Previous post

Perodua Jual 7,886 Unit Kenderaan Pada Bulan Mei Walau Berdepan Krisis COVID-19

Next post

Edisi Reka Bentuk Warisan Membawa Rasa Retro Kepada 911 Targa Baharu

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *