Bisnes

Suzuki Akan Membuka Kilang Pemasangan Kereta Di Myanmar

Pada awal tahun 2016, Proton secara beransur-ansur merombak jenama Suzuki di Malaysia, mengambil semua peniaga yang sedia ada dan barangan lepas jualan sekali harung. Sebelum itu, Suzuki ada operasi CKD dengan DRB-HICOM yang menelan kos sekurang-kurangnya RM20 juta untuk bermula pada tahun 2007. Kilang Pekan itu mempunyai operasi kimpalan robot dan digunakan untuk menghasilkan model Swift yang agak popular selama hampir sepuluh tahun.

Dengan Suzuki meninggalkan Malaysia, kami kehilangan lagi pelabur asing dalam sektor automotif kami. Dan kini 4 tahun kemudian ia kelihatan seperti Suzuki telah memutuskan mereka boleh kembali ke Malaysia dengan Naza. Walaupun tiada pernyataan rasmi telah dikeluarkan, kemungkinan besar bahawa setiap operasi CKD akan dibatasi untuk penggunaan tempatan sahaja.

Apa yang disahkan bagaimana pun adalah Suzuki Motor akan menubuhkan pengeluaran mereka di Myanmar. Kilang mereka di sana akan menjalankan operasi CKD yang terdiri daripada kimpalan, pemasangan dan cat kereta. Kilang itu dijadualkan beroperasi pada September 2021 dan ia akan mempunyai kapasiti mengeluarkan sebanyak 40,000 unit.

Siaran Media Suzuki

Suzuki Motor Corporation’s subsidiary for production and sales of automobiles in Myanmar, Suzuki Thilawa Motor Co., Ltd., will construct a new plant, which will conduct welding, painting, and assembly of automobiles.

In line with the expansion of market in Myanmar, the new plant, which is scheduled to start operating from September 2021, will be constructed in an industrial park located in the Thilawa Special Economic Zone, southeast of Yangon. It will have an annual production ability of 40,000 units.

Suzuki has a long history in Myanmar, which started back in 1998 with the establishment of a joint venture, starting local production of motorcycles and automobiles from 1999. There are currently two plants in Myanmar that produce a total of four models: Carry, Ciaz, Ertiga, and Swift. In 2019, Suzuki produced 13,300 units (125% year-on-year) and sold 13,206 units (128% year-on-year) with a market share of 60.3%*.

With the construction of the new plant, Suzuki will meet the automobile market needs in Myanmar, which is projected to make further expansion.

Previous post

Mampukah Stesen Minyak Hidup Semasa COVID-19?

Next post

Kerja Penyelenggaraan DIY Untuk Kereta Kesayangan Anda

Ross Hadi

Ross Hadi

14 tahun bikin burger, 21 tahun mengacara, 8 tahun borak kereta dan kini ... berkongsi sama!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *