Cerita Auto

Toyota C-HR – Jualan Lebih Yang Dijangka

Ya, crossover Toyota ini paling viral sebelum dilancarkan di Malaysia disebabkan oleh reka bentuk avant gardenya. Apabila ketibaannya diumumkan di Malaysia, siaran media sosial kami mengenainya adalah yang paling tinggi pada tahun 2018 dan masih menjadi artikel bacaan teratas untuk 2018. Dan itu hanya pengumuman kedatangannya dan harga yang diramalkan dari kami.

BHP Banner Toyota C-HR

Beberapa bulan kemudian, pada Mac tahun ini ia tiba, diimport sepenuhnya dengan harga jualan RM145,500 yang lebih tinggi sedikit daripada semua saingannya. UMW Toyota Malaysia bimbang tentang tindak balas pengguna. Tapi, kelompok pertama dari Jepun habis dijual sebaik saja keluar dari kapal yang membawanya dan berbulan kemudian momentum jualannya tidak perlahan meskipun persaingan yang kuat dalam segmennya.

Hari ini, Toyota C-HR terus dijual pada kadar 150-180 unit sebulan (harga semasa dengan SST ialah RM150,000) yang merupakan berita baik untuk UMW Toyota dan pembeli gembira dengan crossover bergaya mereka.

C-HR dijual di Malaysia dengan pemain DVD dengan Skrin Sentuh Capacitive 7 “, Smartphone Connectivity, Wi-Fi, Pelayar Internet, Pengiktirafan Suara, HDMI, USB, Bluetooth® & Kamera Reverse berdefinasi jelas.toyota-c-hr 2

Dengan mengambil kira keperluan dan syarat di rantau ASEAN, jurutera C-HR memilih enjin petrol Toyota 2ZR-FBE yang berasal dari keluarga enjin ZR yang digunakan dalam pelbagai model Toyota. Seperti hampir semua enjin Toyota moden, powerplant 4-silinder 1.8 liter mempunyai camshafts overhead ganda (DOHC) dengan 4 injap se silinder dan Dual VVT-I (dikendalikan komputer, pemasaan injap berterusan berubah di pot intake dan ekzos).

Ciri-ciri keselamatannya termasuk ABS sebagai standard dengan Vehicle Stability Control  (VSC), juga dipasang dengan 7 Airbags dan Traction Control (TRC) serta Rear Cross Traffic Alert (RCTA) dan sistem Pemantauan Titik Buta (BSM). C-HR juga dilengkapi dengan Brake Parking Electric dan Hill-start Assist Control (HAC) untuk mengelakkan kenderaan gostan di lereng curam.

Seperti model Toyota lain yang diimport dan diedarkan oleh UMW Toyota Motor, C-HR dilengkapi dengan jaminan komprehensif 5 tahun. Tiada batasan perbatuan pada jaminan ini yang disokong sepenuhnya oleh Toyota. Semasa pemilikan 5 tahun pertama selepas pendaftaran, jaminan boleh dipindahkan kepada pemilik kenderaan seterusnya jika ia dijual. Pasca sokongan penuh, termasuk alat-ganti, akan tersedia melalui rangkaian pusat servis Toyota yang sah di seluruh negara.

Spesifikasi Toyota C-HR

Enjin: 16v 4-silinder, DOHC VVT-i

Kapasiti: 1798cc

Transmisi: CVT 7 kelajuan

Max Kuasa: 140hp @ 6400rpm

Max Tork: 171Nm @ 4000rpm

Kelajuan: 210km / j

Harga: Dari RM150,000.00toyota-c-hr 3

Previous post

Pengeluaran Toyota di Malaysia Cecah 50 Tahun

Next post

BMW Motorrad Vision DC Roadster Kekalkan Tradisi Boxer

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio.
8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio.
Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *