Cerita Auto

XE SV Projek 8 Jaguar, Kereta Empat Pintu Terpantas Kelilingi Laguna Seca

XE SV Project 8 Jaguar telah mengesahkan statusnya sebagai kereta empat pintu terpantas di dunia dengan menetapkan rekod prestasi baru.

Sedan 600PS, 200bsj empat pintu mengelilingi litar 2.238 batu RacingTech Raceway Laguna Seca dalam 1min 37.54saat – hampir dua kali lebih cepat daripada rekod sedan pengeluaran sebelum ini – dengan perlumba Randy Pobst sebagai pemandu.

Projek 8 adalah ungkapan utama  sports sedan Jaguar’s XE. Walaupun berasaskan monocoque ringan intensif aluminium XE, masing-masing daripada 300 kereta Projek 8 yang dibina tangan diubahsuai di Pusat Teknikal SV di Coventry untuk menampung enjin V8 5.0 liter liter yang ditala khas dan differential belakang yang bespoke.

Kuasa V8 disalur kepada empat tayar Michelin Pilot Sport Cup 2 melalui transmisi automatik 8 kelajuan Quickshift ZF, yang membantu menggerakkan kereta dari 0-60 bsj dalam 3.3saat dan kelajuan sekatan maksimum 200 bsj.

Previous post

Audi e-Tron Akan Dibina Secara Lestari

Next post

Volkswagen Golf GTI Rabbit Edition Hanya Untuk Pasaran US

Ross Hadi

Ross Hadi

14 tahun bikin burger, 21 tahun mengacara, 8 tahun borak kereta dan kini ... berkongsi sama!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>