Cerita Auto

Volvo XC40 Diiktiraf Euro NCAP 5-Bintang

Tahniah kepada Volvo. Pertubuhan Euro NCAP baru saja mengeluarkan penilaian keselamatan untuk off-roader kompak baharu Volvo, XC40 yang menerima pengiktirafan maksimum 5 bintang. XC40 memperolehi 97% untuk perlindungan penghuni dewasa, meletakkannya di antara 5 kereta teratas untuk aspek keselamatan yang diuji oleh Euro NCAP dalam 3 tahun lepas.

Tetapi menurut Euro NCAP, ia paling mengkagumkan di bahagian keselamatan aktif dan Perlindungan Pengguna Jalan Terdedah Volvo yang baharu. XC40 dilengkapi dengan sistem brek kecemasan autonomi atau autonomous emergency braking (AEB) yang mengesan  penunggang basikal serta pejalan kaki.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Volvo ini juga mempunyai teknologi emergency lane keeping  (ELK) yang bertindak dalam keadaan kecemasan untuk membantu menghentikan kereta meninggalkan lorong atau dari memandu ke arah trafik yang mendatang.

 

 

Previous post

Satu Lagi Land Rover Defender Yang Dibina Khas

Next post

BMW Malaysia Memperkenalkan BMW Concept X7

Ross Hadi

Ross Hadi

14 tahun bikin burger, 21 tahun mengacara, 8 tahun borak kereta dan kini ... berkongsi sama!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>