Sukan

Tugas Getir Menanti Azlan di Suzuka

Juara Asia dua kali, Azlan Shah Kamaruzaman berdepan tugas mencabar dalam usaha untuk mempertahankan gelaran juara SuperSports 600cc apabila turun beraksi pada pusingan ketiga Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) di Litar Suzuka, Jepun pada 1 hingga 3 Jun ini.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Pelumba Manual Tech KYT Kawasaki Racing itu memulakan kempen musim 2017 dengan baik apabila meraih dua podium sewaktu pusingan pembukaan di Thailand namun masalah mekanikal menjadi penghalang sewaktu di Australia menyebabkan Azlan jatuh ke tangga ketiga dalam senarai keseluruhan ketika ini.

Lebih mencabar apabila jentera baharu yang digunakan pada musim ini masih belum berada pada tahap terbaik selain turut mengharapkan insiden kemalangan di litar Suzuka sepanjang dua tahun lepas tidak berulang.

SH5_6472

“Litar Suzuka bukanlah litar kegemaran saya. Selain faktor bentuk teknikal litar, nasib saya juga tidak begitu baik di sini,” jelas pelumba berusia 34 tahun itu.

Tambahnya, “Saya berharap nasib saya lebih baik pada tahun ini. Kami juga telah mengadakan ujian persendirian di sini bersama jentera baharu Kawasaki Ninja ZX6R untuk mendapatkan lebih banyak data jentera untuk menjadikannya lebih kompetitif berbanding di Australia. Saya akan bekerja keras minggu ini untuk kembali ke podium. Mudah-mudahan semua berjalan lancar.”

Previous post

Pandu Uji: Nissan Serena S-Hybrid 2018

Next post

Wearnes Autohaus Service - Pusat Perkhidmatan 4S Bebas Malaysia Pertama

Amirul Mukminin

Amirul Mukminin

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *