Gaya Hidup

Program Toyota Eco Youth Menandakan Tahun ke-17 Menyokong Agenda Lestari di Malaysia

12 buah sekolah dari pelbagai sudut negara mempersembahkan projek mereka untuk memelihara alam sekitar pada Konvensyen dan Pameran Toyoa Eco Youth yang diadakan hari ini, yang dianjurkan oleh UMW Toyota Motor.

Program yang melibatkan 72 pelajar dan 24 guru dilancarkan pada 2 Mac 2017 dan penilaian akhir untuk memilih pemenang telah diadakan pada 10 Oktober 2017.

UMW Toyota Motor telah menganjurkan Toyota Eco Youth (TEY) selama 16 tahun yang lalu dengan tujuan menanamkan kepada pelajar pada tahun-tahun remaja mereka tentang kepentingan memelihara alam sekitar dan meletakkan penyelesaian yang mampan alam sekitar.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Tema tahun ini ” Mengurangkan Jejak Karbon’ bermakna dan signifikan kerana kesannya terhadap pemanasan global dan perubahan iklim tidak boleh diabaikan lagi. Mengurangkan jejak karbon secara langsung berkaitan dengan membanteras pelepasan gas rumah hijau seperti karbon dioksida, metana, nitrous oksida dan sebagainya untuk mengurangkan kesan pemanasan bumi.

Semasa majlis penutup dan pameran, projek dari 12 sekolah yang berpartisipasi dipaparkan dan dinilai.

Sekolah-sekolah yang mengambil bahagian:
1. SMK BANDAR PUTRA, SEGAMAT, JOHOR
2. SMK DATO’ SYED AHMAD, KUALA NERANG, KEDAH
3. SMK TOK JANGGUT, PASIR PUTEH, KELANTAN
4. SMK BUKIT BARU, BUKIT BERUANG, MELAKA
5. SMK DATUK’ HJ. ABDUL SAMAD, PORT DICKSON, NEGERI SEMBILAN
6. SMK ROMPIN PERMAI, KUALA ROMPIN, PAHANG
7. SMK RAJA PEREMPUAN, IPOH, PERAK
8. SMK PERMATANG TOK LABU, SEBERANG PERAI, PULAU PINANG
9. SMK PINGGAN-PINGGAN, PITAS, SABAH
10. SMK LOPENG TENGAH, MIRI, SARAWAK
11. SMK TELOK PANGLIMA GARANG, KUALA LANGAT, SELANGOR
12. SMK BALAI BESAR, DUNGUN, TERENGGANU

Projek sekolah yang menang dipilih berdasarkan keberkesanan projek dalam memelihara alam sekitar dan mengurangkan jejak karbon, persembahan yang berkesan dan pameran kreatif projek-projek. Guru yang membimbing para pelajar juga dihormati semasa upacara penutupan. Guru yang paling menyokong dipilih berdasarkan nasihat yang tepat pada masanya dan panduan yang berkesan.

Juara membawa pulang hadiah wang tunai RM10,000 manakala pemenang tempat kedua dan ketiga masing-masing membawa pulang RM7,000 dan RM5,000. Di samping itu, pemenang untuk persembahan terbaik, pameran terbaik dan laman blog terbaik juga menerima RM1,000 setiap satu. Saguhati RM500 setiap seorang juga diberikan kepada guru dengan sokongan terbaik semasa program tersebut.

 

Previous post

Mazda Akan Pamer Dua Model Konsep di Tokyo Motor Show

Next post

Volvo S90 T8 Twin Engine versi CKD dilancarkan

Ross Hadi

Ross Hadi

21 tahun mengacara di radio. 8 tahun bersama Daniel Ferrnandez dalam rancangan Car Tunes di radio. Kini di sini dan media sosial sejak 2014.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *