Cerita Auto

Adakah Audi A8 Semua Baharu Ini Akan Menetapkan Piawaian Pandu-Sendiri?

Sedan perdana A8 baharu Audi dijangka menjadi kereta pengeluaran pertama untuk mengambil kesempatan daripada undang-undang yang diluluskan lewat bulan lepas di Jerman yang membolehkan pemandu melepaskan kawalan sepenuhnya atau separa jika kereta mereka mempunyai keupayaan memandu autonomi Tahap 3 atau Tahap 4.

Tahap 3 membolehkan keupayaan tangan tetapi memerlukan pemandu untuk mengambil kawalan semula pada bila-bila masa. Tahap 4 lebih maju. Tahap 5 adalah sepenuhnya otonom.

Bukan sahaja Jerman merupakan negara pertama yang meluluskan undang-undang sedemikian, ia juga merupakan pasaran kereta baharu Eropah yang terbesar, dengan lebih daripada 3 juta pendaftaran setiap tahun. Di samping itu, Jerman adalah pasaran kedua terbesar Audi selepas China.

Di bawah undang-undang domestik terdahulu, mata pemandu terpaksa memandang jalan sepanjang masa walaupun sistem bantuan menggabungkan cruise control adaptif dengan pembantu lane-keeping membolehkan mereka melepasi roda stereng selama beberapa saat.

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Previous post

MV Agusta Malaysia Lifestyle Centre Dibuka di Batu Caves

Next post

Adakah Ini SUV Semua Baharu Perodua?

Ross Hadi

Ross Hadi

14 tahun bikin burger, 21 tahun mengacara, 8 tahun borak kereta dan kini ... berkongsi sama!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *