Uncategorized

Winterkorn Telah Didakwa Oleh Amerika Syarikat Kerana Dieselgate

Bos Volkswagen bersara, Martin Winterkon adalah orang terbaru dari pengurusan Kumpulan VW yang akan didakwa oleh pendakwa Amerika kerana berkomplot penipuan orang-orang AS dengan mengelirukan pengawal selia mengenai skandal dieselgate.

Tuduhan terhadap Winterkorn, yang telah meletak jawatan sebagai ketua eksekutif Volkswagen Group pada September 2015, dibuat oleh mahkamah persekutuan Detroit pada bulan Mac, walaupun dakwaan itu dimeteraikan sehingga semalam (3 Mei).

BHP-Harmony-in-Performance_DSF_Banner-Malay_650x85_201606101

Winterkorn, 70, juga didakwa dengan penipuan wayar dan melanggar Akta Udara Bersih, menerusi penggunaan peranti haram Volkswagen untuk menipu ujian pelepasan AS.

Dalam satu kenyataan, Peguam Negara AS, Jeff Sessions berkata: “Dakwaan yang disiarkan hari ini mendakwa bahawa skim Volkswagen untuk menipu keperluan undang-undangnya samapi ke pucuk pimpinan syarikat. Ini adalah tuduhan yang serius, dan kami akan mendakwa kes ini dengan sepenuhnya. ” Volkswagen masih belum lagi memberi apa-apa komen.

Previous post

RECALL untuk BMW 1 Series, 3 Series, X1 & Z4 Tahun 2009 dan 2011 di UK ......... Malaysia?

Next post

Tesla Kerugian USD710 Juta 3 Bulan Pertama 2018

Ross Hadi

Ross Hadi

14 tahun bikin burger, 21 tahun mengacara, 8 tahun borak kereta dan kini ... berkongsi sama!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>